Ciasto palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ubijamy mikserem białka z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Dodajemy stopioną margarynę. Po minucie delikatnie mieszamy. Czekamy aż przestygnie. Dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Wkładamy do ciepłego piekarnika, ale nie bardzo nagrzanego. Pieczemy 50 minut lub ciut dłużej w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, gdy ciasto się zrumieni, a jego brzegi będą odchodzić od brzegów tortownicy. Wyciągamy zimne. Kroimy poziomo tak by powstały 3 krążki.
2. Śmietanę łączymy z 1- 2 łyżkami cukru pudru (by nie była mdła). Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Smarujemy wszystkie 3 krążki ciasta.
3. Na 2 krążkach, oprócz śmietany z żelatyną rozsmarować rozgniecione widelcem truskawki. Można dodać do nich cukru pudru by były słodsze.
4. Układamy na sobie krążki: pierwszy ze śmietaną i truskawkami, drugi taki sam, a trzeci z bitą śmietaną. Trzeci dekorujemy połówkami truskawek (można obtoczyć je w cukrze pudrze jeśli ktoś lubi słodkie) i polewamy stopioną, ciut przestudzoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze