Ciasto palce lizać

0 (0 ocen)

Truskawki, bita śmietana, a do tego jeszcze czekolada. Po prostu pyszności!

Składniki:

  • Biszkopt: 4 duże jajka lub 5 małych, kostka margaryny (250g), szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia,
    Truskawki (kg), żelatyna, trochę gorącej wody, 2 kubeczki śmietany 36% do deserów, cukier puder do posłodzenia truskawek, mleczna czekolada
    Tłuszcz do wysmarowania tortownicy, bułka tarta do podsypania formy,

Ciasto palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ubijamy mikserem białka z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Dodajemy stopioną margarynę. Po minucie delikatnie mieszamy. Czekamy aż przestygnie. Dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej bułką tartą. Wkładamy do ciepłego piekarnika, ale nie bardzo nagrzanego. Pieczemy 50 minut lub ciut dłużej w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy, gdy ciasto się zrumieni, a jego brzegi będą odchodzić od brzegów tortownicy. Wyciągamy zimne. Kroimy poziomo tak by powstały 3 krążki.
    2. Śmietanę łączymy z 1- 2 łyżkami cukru pudru (by nie była mdła). Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody. Smarujemy wszystkie 3 krążki ciasta.
    3. Na 2 krążkach, oprócz śmietany z żelatyną rozsmarować rozgniecione widelcem truskawki. Można dodać do nich cukru pudru by były słodsze.
    4. Układamy na sobie krążki: pierwszy ze śmietaną i truskawkami, drugi taki sam, a trzeci z bitą śmietaną. Trzeci dekorujemy połówkami truskawek (można obtoczyć je w cukrze pudrze jeśli ktoś lubi słodkie) i polewamy stopioną, ciut przestudzoną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy