Ciasto orzechowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie orzechów i powideł śliwkowych nadaje ciastu wyśmienitego smaku

  • 60 min

Składniki:

  • -3 szklanki maki pszennej
    -25 dg margaryny
    -6 jajek
    -1 cukier waniliowy
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 szklanki cukru
    -2 łyżki kakao
    -400 g orzechów włoskich
    -szczypta soli
    -2 łyżki maki ziemniaczanej
    -400 g powideł śliwkowych

Ciasto orzechowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z mąki pszennej margaryny żółtek cukru waniliowego proszku do pieczenia 1 szklanki cukru zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. 2.Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Jedna część jasnego ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a pozostałe dwie części wkładamy do zamrażalnika. 3.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna piane następnie dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i ubijamy.4.Orzechy siekamy i prażymy na patelni. 5.Ciasto smarujemy powidłami posypujemy orzechami i ścieramy ciemne ciasto na tarce. Następnie wykładamy pianę i ścieramy na nią jasne ciasto. 6.Pieczemy w temperaturze 180* przez 50 minut

Komentarze

Podobne przepisy