ciasto jogurtowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Ciasto wilgotne dzięki jogurtowi

Składniki:

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka )
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    Jogurt naturalny 200 g
    Olej - 3/4 szklanki
    Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżeczki
    owoce (wedle uznania)

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawać partiami cukier i miksować na małych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej miksować.
    Następnie stopniowo wlewać cienkim strumieniem jogurt, ciągle mieszając łyżką. Tak samo postąpić przy wlewaniu oleju. Kolejno wsypywać porcjami mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy krótko, do połączenia składników.
    Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto, wyłożyć owoce
    Piec ok. 40-50 minut w temp. 180C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy