350 g masła
350 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
sok z cytryny
450 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej (zagęstnik)
1 op. proszku do pieczenia
50 ml mleka
polewa: sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy, 150 g cukru pudru
Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ukręcić na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier, jajka, skórkę cytrynową i sok cytrynowy. Wymieszać mąkę, zagęstnik i proszek do pieczenia, dodać mleko. Zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec około 30 minut w 200 stopniach. Ciasto wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać sok pomarańczowy z cytrynowym i cukrem pudrem. Wykałaczką podziurkować ciasto, posmarować polewą.
Komentarze