Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Cytryna w całkiem nowym wydaniu, na słodko!

Składniki:

  • 350 g masła
    350 g cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    sok z cytryny
    450 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej (zagęstnik)
    1 op. proszku do pieczenia
    50 ml mleka
    polewa: sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy, 150 g cukru pudru

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ukręcić na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier, jajka, skórkę cytrynową i sok cytrynowy. Wymieszać mąkę, zagęstnik i proszek do pieczenia, dodać mleko. Zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec około 30 minut w 200 stopniach. Ciasto wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać sok pomarańczowy z cytrynowym i cukrem pudrem. Wykałaczką podziurkować ciasto, posmarować polewą.

Porady

Ciasto można przybrać kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy