Ciasto bezowo-borówkowe

0 (0 ocen)

Borówkowy eksperyment

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku dopieczenia
    100g margaryny Palma z Murzynkiem
    5 łyżek mleka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    beza:
    3 białka
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    1 szklanka cukru kryształu
    60 dkg borówek

Ciasto bezowo-borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczony spód 1. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i mleko. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na natłuszczoną tortownicę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (do lekkiego zrumienienia).Wyjąc z piekarnika i lekko przestudzić.
  • Piana z borówkami 2. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Porcjami wsypywać cukier. Do ubitej piany dodać umyte i oprószone mąką ziemniaczaną borówki, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Gotowe ciasto 3. Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy