Ciasteczka twarogowo-waniliowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Z cyklu - "Prezes śpi- Matka szaleję" :) Takie twarogowe coś mi się upiekło. Przejadły nam się placuszki twarogowe, to upiekłam twarogowo-waniliowe ciasteczka :)

  • 45 min

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego, 100g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru drobnego, 1 jajko, 450g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ziarenka z jednej laski wanilii, opcjonalnie cukier puder lub wiórki kokosowe do posypania.

Ciasteczka twarogowo-waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć z cukrem, masłem i jajkiem, dodać ziarenka wanilii i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować dość cienko, wykroić foremkami dowolne ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. Upieczone od razu wyjąc z piekarnika aby zapobiec przesuszeniu się. Ciepłe ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub posypać wiórkami kokosowymi. Prezesowi bardzo smakowały :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy