CIASTECZKA OWSIANE

0 (0 ocen)

  • 30 min

ZDROWY I CHRUPIĄCY DODATEK DO KAWY

  • 30 min

Składniki:

  • 2 JAJA
    1CUKIER WANILIOWY
    KOSTKA MASŁA
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    0,5 ŁYŻECZKI SODY
    1 I 2/3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
    SZCZYPTA SOLI
    1 SZKLANKA RODZYNEK
    0,5 ŁYŻECZKI CYNAMONU
    2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
    2 SZKLANKI ULUBIONYCH BAKALII (ORZECHY, PESTKI SŁONECZNIKA, PESTKI DYNI, POKROJONA CZEKOLADA, SUSZONA ŻURAWINA)

Ciasteczka owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. RODZYNKI SPARZYĆ, PŁATKI OWSIANE PODSMAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI.
  • 2. MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM, DODAWAĆ POWOLI ROZTRZEPANE JAJA I DOKŁADNIE POŁĄCZYĆ. WSYPAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ I PRZYPRAWY, NA KOŃCU DODAĆ PŁATKI, ODSĄCZONE RODZYNKI I BAKALIE.DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
  • 3. CIASTO KŁAŚĆ KUPKAMI, MAŁĄ ŁYŻECZKĄ NA BLACHĘ WYSMAROWANĄ TŁUSZCZEM LUB WYŁOŻONĄ PERGAMINEM. PIEC NA ZŁOTY KOLOR W 180 STOPNIACH (W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI CIASTEK: 10-15 MIN).

Porady

DO CIASTEK MOŻNA UŻYĆ ZARÓWNO PŁATKÓW OWSIANYCH ZWYKŁYCH JAK I BŁYSKAWICZNYCH, ALE DZIĘKI TYM PIERWSZYM SĄ BARDZIEJ CHRUPIĄCE. OSOBIŚCIE DODAJĘ 1 SZKLANKĘ GÓRSKICH I 1 SZKLANKĘ BŁYSKAWICZNYCH.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy