Chłodnik z miętą.

0 (0 ocen)

Lubię tradycyjną kuchnię, ale nie brak mi też kulinarnej fantazji.

Składniki:

  • • 3 długie ogórki
    • 200g sera typu feta
    • 1 cytryna
    • Pęczek świeżej mięty
    • Garść płatków migdałowych
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Pieprz
    • Starta gałka muszkatołowa

Chłodnik z miętą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
  • 2. • Ser feta pokroić na bardzo drobne kawałki lub rozdrobnić widelcem.
  • 3. • Dodać posiekaną miętę, oliwę i lekko zmiksować.
  • 4. • Jeśli zupa jest za słona, należy ją rozrzedzić jogurtem naturalnym.
  • 5. • Na koniec dodać płatki migdałowe (można je wcześniej trochę podprażyć na suchej patelni).
  • 6. • Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny
  • 7. • Podawać schłodzone. Każda porcję zupy ozdobić gałązką świeżej mięty.

Komentarze

Podobne przepisy