Chłodnik chrzanowo-żurkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Danie na Wielkanoc inne niż zwykle.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300ml. maślanki
    300ml. bulionu warzywnego
    sól i pieprz
    majeranek
    przyprawa do żurku Kamis
    1 łyżeczka cukru
    2-3 łyżeczki chrzanu
    2-3 ziemniaki ugotowane
    1/2 butelki żur biały
    1 pęczek włoszczyzny

Chłodnik chrzanowo-żurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z warzyw umytych i obranych ugotować wywar.
    Wlać żur biały,dodać chrzan oraz przyprawy.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Następnie dolać maślankę i ugotowane ziemniaki oraz warzywa z wywaru(bez marchewki i pora).Zmiksować wszystko blenderem.
    Wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2-3 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy