Chleb żytni ze wszystkimi orzechami świata

0 (0 ocen)

Pyszny a przede wszystkim zdrowy

Składniki:



  • Składniki :

    na zakwas:
    200g mąki żytniej (typ 2000) ,
    200 ml ciepłej wody.
    _____________________________-

    na chleb :
    1 kg mąki żytniej typ 2000,
    650 ml ciepłej wody ,
    garść orzechów : laskowych, nerkowca, brazylijskiego, włoskiego,
    1,5 łyżeczki soli.

Chleb żytni ze wszystkimi orzechami świata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb żytni 1.
    Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do zakwasu.. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

  • chleb żytni 2. Przygotowanie chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać orzechy, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy