Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Uwielbiam zapach ciepłego chleba.

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 kg mąki
    1/3 szkl. pestek zdyni
    1/3 szkl sezamu
    1/3 szkl. otrąb
    1/3 szkl. pestek słonecznika
    1/3 szkl. siemia lnianego
    3 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    4 szkl. wody

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniej wody dodać drożdże i łyżeczkę cukru. W następnym naczyniu z mąką dodać wszystkie przyprawy i wlać rozczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć nim do połowy dwie podłużne blachy. Piec 60-75 minut w nagrzany do 170 stopni piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy