Chleb pszenno-razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej,odrobinę cukru i soli.Odstawić na 5 minut.
2.Do pojemnika wsypać obydwie mąki,resztę soli i cukru oraz pozostałe
składniki.Na koniec dodać rozpuszczone drożdże.Wszystkie składniki
dokładnie połączyć, mieszając łyżką.Przykryć ciasto i pozostawić do
wyrośnięcia.
3.Przygotować trzy keksówki. Natłuścić je olejem.Kiedy ciasto zwiększy swoją
objętość o 1/3 wypełniamy nim formy,wygładzamy łyżką namoczoną w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Kiedy ciasto chlebowe wypełni formy.robimy kilka poprzecznych nacięć nożem po to,by chlebki nie popękały. Na koniec spryskujemy ciasto wodą i
posypujemy płatkami owsianymi.
5.Formy z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Porady
Do ciasta można dodać również inne nasiona np:ziarna słonecznika.dyni siemię lniane itp.
Komentarze