Chleb pszenno-razowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Chlebek jest smaczny i zdrowy.Moja rodzinka zajada się zwłaszcza w połączeniu ze świeżym masłem lub smalcem domowej roboty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej+1szkl
    2 szkl mąki razowej np.żytniej
    1l ciepłej przegotowanej wody+1szklanka
    7,5 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka Kucharka
    1 łyżka oregano
    1 szkl.płatków owsianych

Chleb pszenno-razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej,odrobinę cukru i soli.Odstawić na 5 minut.
  • 2. Do pojemnika wsypać obydwie mąki,resztę soli i cukru oraz pozostałe
    składniki.Na koniec dodać rozpuszczone drożdże.Wszystkie składniki
    dokładnie połączyć, mieszając łyżką.Przykryć ciasto i pozostawić do
    wyrośnięcia.
  • 3. Przygotować trzy keksówki. Natłuścić je olejem.Kiedy ciasto zwiększy swoją
    objętość o 1/3 wypełniamy nim formy,wygładzamy łyżką namoczoną w wodzie i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Kiedy ciasto chlebowe wypełni formy.robimy kilka poprzecznych nacięć nożem po to,by chlebki nie popękały. Na koniec spryskujemy ciasto wodą i
    posypujemy płatkami owsianymi.
  • 5. Formy z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.

Porady

Do ciasta można dodać również inne nasiona np:ziarna słonecznika.dyni siemię lniane itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy