Camembert z bakaliami

0 (0 ocen)

Ciekawy i oryginalny sposób na camembert. Zrobił wrażenie i wszystkim naszym gościom smakował. Może być serwowany na deser, przekąskę lub nawet jako danie główne na lekką kolację.

Składniki:

  • - ser camembert
    - 20 g orzechów laskowych
    - 20 g migdałów
    - 20 g suszonych moreli
    - 15 g suszonej żurawiny
    - łyżka miodu
    - łyżka masła

Camembert z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy i migdały możemy delikatnie rozkruszyć, ale to niekoniecznie.
  • 2. W garnku rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy bakalie i gotujemy na wolniutkim ogniu przez około 5 minut.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ser camembert układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem z bakaliami. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Porady

Sera nie kroimy przed włożeniem do piekarnika, ponieważ rozpuści się i rozleje w naczyniu. Ewentualnie ser możemy pokroić, jeżeli chcemy podać go jaką małą przekąskę dla kilku osób - wtedy układamy kawałki sera w małych miseczkach i każdą porcję polewamy sosem bakaliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy