Buraczki do obiadu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciekawy i smaczny dodatek do drugiego dania. Pasuje również do wędlin. Wyśmienita przystawka dla smakoszy buraczków ćwikłowych z dodatkami.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg buraczków ćwikłowych
    1-2 łyżeczki tartego chrzanu
    1 winne jabłko
    Sól, cukier i pieprz do smaku
    Płatki migdałowe, jogurt naturalny

Buraczki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Buraczki ugotować z odrobiną soli pod przykryciem, wystudzić, zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko obrać i też zetrzeć na tarce o małych otworach, dodać do buraczków. Dodać chrzan, sól, cukier i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1-2 godziny do połączenia się składników. Przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałowymi, dodać kleks jogurtu naturalnego.

Porady

Składniki można też zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jeśli chcemy by buraczki były nieco kwaśniejsze można dodać soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy