• Bułeczki nadziewane serem i parówkami

    Dodane przez: Lidia Zakrzewska

  • alternatywa dla klasycznych bułeczek

  • Składniki

    1 jajko, szklanka mleka, pół kostki drożdży, pół kg mąki, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 6 łyżek oleju, 6 parówek typu berlinka, 20 dag sera żółtego w plastrach, białko, posypka do chleba (lub jakiekolwiek drobne ziarenka)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mleko, sól, cukier, drożdże - wymieszać. Następnie należy dodać roztrzepane jajko, olej oraz mąkę. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na ok.30 minut. W tym czasie smarujemy olejem blachę. Formujemy niewielkie kuleczki, spłaszczamy w ręce. Parówki tniemy na 2-3 kawałki. Zawijamy kawałeczek plastrem sera i obtaczamy dokładnie ciastem. Tak powstaje każda kolejna bułeczka. Na końcu przed włożeniem do pieca, smaruje je białkiem i posypuje posypką do chleba. Wstawiam blache do piekarnika rozgrzanego 160 stopni, piekę ok.30minut, bez termoobiegu.

  • Rady

    można także nadziać bułeczki np.pieczarkami, warzywami czy mięsem

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, szkola_babci, bułki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Lidia Zakrzewska

Lidia Zakrzewska 14

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-23T17:12:04+01:00

131 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »