Brzoskwiniowo- -jeżynowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest pyszne. Smakuje rodzinie oraz przyjaciołom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 dag drożdży
    1/2 szkl. mleka
    10 łyżek cukru
    1/2 kostki masła lub margaryny
    jajko
    25 dag mąki
    2 cukry waniliowe
    4 brzoskwinie
    20 dag jeżyn
    10 dag płatków migdałów
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Brzoskwiniowo- -jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka podgrzewamy z łyżką cukru. Wkruszamy drożdże i mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Brzoskwinie sparzamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i skórkę. Jeżyny myjemy i osuszamy.
  • 3. Połowę masła roztapiamy, studzimy. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem, resztą mleka, 3 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Wlewamy z drożdżami do mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy. Gdy podwoi objętość, wkładamy
    do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (śr. 25 cm). Odstawiamy
    w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 4. Na połowę ciasta wykładamy jeżyny, na resztę – brzoskwinie. Posypujemy migdałami, pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy