Ciasto jest pyszne. Smakuje rodzinie oraz przyjaciołom.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 dag drożdży
1/2 szkl. mleka
10 łyżek cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
jajko
25 dag mąki
2 cukry waniliowe
4 brzoskwinie
20 dag jeżyn
10 dag płatków migdałów
tłuszcz i bułka tarta do formy
Brzoskwiniowo- -jeżynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mleka podgrzewamy z łyżką cukru. Wkruszamy drożdże i mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
2.Brzoskwinie sparzamy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i skórkę. Jeżyny myjemy i osuszamy.
3.Połowę masła roztapiamy, studzimy. Mieszamy z rozkłóconym jajkiem, resztą mleka, 3 łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Wlewamy z drożdżami do mąki. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy. Gdy podwoi objętość, wkładamy
do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (śr. 25 cm). Odstawiamy
w ciepłe miejsce na 20 minut.
4.Na połowę ciasta wykładamy jeżyny, na resztę – brzoskwinie. Posypujemy migdałami, pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.
Komentarze