Bombowe ziemniaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem zawodowym kierowcą. W wolnym czasie razem z rodziną przyrządzam oryginalne i smaczne dania.

Składniki:

  • ● 6 podobnej wielkości ziemniaków
    ● 2 cebule
    ● kiełbasa
    ● 2 ogórki kiszone
    ● keczup
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa do ziemniaków
    ● olej

Bombowe ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Przekrawamy wzdłuż na
    pół i ostrożnie wydrążamy
    środki, zostawiając ok. 0,5-
    -cm grubości brzegi. Wydrążone ziemniaki obficie oprószamy
    przyprawą. Każdy
    ziemniak smarujemy olejem
    i zawijamy w folię aluminiową.
    Pieczemy ok. godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 170-180 °C.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Smażymy na oleju.
    Kiełbasę kroimy w plasterki,
    dodajemy do cebuli. Smażymy,
    doprawiamy solą i pieprzem.
    Ogórki kroimy w cienkie
    plasterki.
  • 3. Do upieczonych ziemniaków
    wkładamy kiełbasę z cebulą
    i plasterki ogórka. Podajemy
    udekorowane kleksem
    keczupu.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Przed pieczeniem ziemniaki można również posypać świeżym lub suszonym rozmarynem, kminkiem albo ziołami prowansalskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy