Bogracz Małgosi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małogosia podała mi przepis i tak gości na naszym stole i stołach znajomych na większe i mniejsze imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso karkówka lub łopatka 70 dkg
    Cebula 2 sztuki
    Papryka 2 sztuki
    Ogórki konserwowe 1 litrowy słoik
    Kluseczki (można kupić małe ok. 1 cm gotowe kluseczki lub zrobić własnoręcznie )
    Pieczarki 0,3 kg
    Mąka do zagęszczenia - 0,5 szklanki
    Pieprz
    Sól
    Musztarda
    Zioła prowansalskie
    Papryka słodka w proszku 1 łyżeczki
    Margaryna ¼ kostki
    Liść laurowy 2-3 szt
    Ziele angielskie 5 szt
    Mąka ziemniaczana 0,5 szklanki do kluseczek

Bogracz małgosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluski przepis : ugotować 2-3 ziemniaki zgnieść dodać 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej jedno jajko sól pieprz. Rozwałkować i formowac małe kluseczki .

    Mięso pokroić w kostkę 1 cm następnie zrumienić na margarynie.
    Cebulę pokroić w kostkę dodać do smażącego się mięsa. Doprawić w/w przyprawami.
    Pieczarki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę dodać do zrumienionego mięsa i cebuli następnie zalać wodą z ogórków i ugotować do miękkości.
    Na końcu dodać 2- 3 łyżki stołowe musztardy zagotować , podlać ewentualnie wodą do uzyskania właściwej konsystencji .
    Mąkę wymieszać z wodą dolać do bograczu w celu zagęszczenia wg uznania .

    Na Końcu wrzucić ugotowane wcześniej kluseczki .

Porady

Podawać na gorąco. Może być podane jako danie główne obiadowe, lub jako kolacja.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy