Błyskawiczna fasolowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję łatwe dania, bo chcę mieć więcej czasu dla dziecka.

Składniki:

  • ● cebula
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 3 puszki białej fasoli
    ● ok. 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    ● ok. 100 ml białego wina
    ● sól
    ● pieprz
    ● suszona bazylia
    ● oliwa
    ● kilka listków bazylii do dekoracji

Błyskawiczna fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy czosnek i koncentrat. Podsmażamy.
  • 2. Kilka łyżek fasoli odkładamy, resztę wraz z zalewą wlewamy do cebuli. Chwilę gotujemy. Wlewamy wino i bulion. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią.
  • 3. Zupę miksujemy na gładki krem. Wsypujemy fasolę. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy