Bitki wołowe na sposób azjatycki.

0 (0 ocen)

Dzisiaj prezentuję potrawę bardziej pikantną, na sposób azjatycki.

Składniki:

  • 60 dkg polędwicy
    1 papryka zielona
    1 papryczka chilli
    mały pęczek dymki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    sos:
    2 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki wina ryżowego lub innego białego
    1 łyżeczka dżemu z czerwonej porzeczki lub świeże rozgniecione porzeczki z cukrem
    szczypta pieprzu

Bitki wołowe na sposób azjatycki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry ,doprawić solą i pieprzem.
    Smażyć krótko na oleju.
    Dorzucić paski zielonej papryki, smażyć ½ minuty. Dodać papryczkę chilli pokrojoną w paseczki (nasionka wyrzucić), dymkę pociętą na krótkie kawałki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć następne ½ minuty.
    Składniki sosu wymieszać i zdeglasować nimi patelnię, czyli odzyskać smak smażonej polędwicy. Powstałym sosem skropić usmażone plastry polędwicy. Podawać z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy