Barszcz ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzia lub filety śledziowe moczymy najlepiej przez całą noc w mleku.
2.Odmierzamy odpowiednią ilość wody i ją zagotowujemy w garnku razem z zakwasem.
3.Migdały sparzamy (żeby nam się łatwiej obierały), obieramy i rozdrabniamy je.
4.Do garnka z gotującą zupą wkładamy rozdrobnione migdały i kminek, chwilę całość gotujemy. Śledzia kroimy na mniejsze cząstki. Do garnka wkładamy śledzia i krótko gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Na talerzy wykładamy ciepłego śledzia z zupy i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :-)
Porady
Zakwas możemy przygotować samemu lub kupić w sklepie - jeżeli chcemy przygotować samodzielnie to musimy to zrobić kilka dni wcześniej.
Komentarze