Barszcz ze śledziem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nietypowe połączenie smaków - spróbujcie koniecznie tej zapomnianej zupy

  • 20 min

Składniki:


  • zakwas na żur 250ml,
    woda 1 litr,
    mleko,
    1 śledź lub 3-4 filety śledziowe
    kminek 1 łyżeczka,
    10 migdałów,
    sól,
    pieprz

Barszcz ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Barszcz ze śledziem 1. Śledzia lub filety śledziowe moczymy najlepiej przez całą noc w mleku.
  • Barszcz ze śledziem 2. Odmierzamy odpowiednią ilość wody i ją zagotowujemy w garnku razem z zakwasem.
  • Barszcz ze śledziem 3. Migdały sparzamy (żeby nam się łatwiej obierały), obieramy i rozdrabniamy je.
  • Barszcz ze śledziem 4. Do garnka z gotującą zupą wkładamy rozdrobnione migdały i kminek, chwilę całość gotujemy. Śledzia kroimy na mniejsze cząstki. Do garnka wkładamy śledzia i krótko gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Na talerzy wykładamy ciepłego śledzia z zupy i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :-)

Porady

Zakwas możemy przygotować samemu lub kupić w sklepie - jeżeli chcemy przygotować samodzielnie to musimy to zrobić kilka dni wcześniej.

Komentarze

Podobne przepisy