Barszcz czerwony niezabielany

0 (0 ocen)

Czysty barszcz z buraków możemy podawać zarówno z pierogami, uszka, ziemniakami, łazankami, pasztecikami oraz krokietami. U mnie standardowo wersja z makaronem.

Składniki:

  • 2 duże buraki
    1,5 litra bulionu
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz

Barszcz czerwony niezabielany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę.
    Do garnka wlewamy bulion (u mnie rosół), dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy ocet i gotujemy do czasu, aż buraczki zmiękną lecz będą chrupkie.

    Pod koniec gotowania dodajemy pieprz, sól oraz cukier. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy