Baranek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podkreśla świąteczny nastrój i świetnie smakuje.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    5 dag margaryny
    szkl. mleka
    2 jajka
    5 dag drożdży
    4 dag cukru
    cukier waniliowy
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    żółtko
    płatki migdałów
    rodzynki
    mak

Baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 1/2 szkl. letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wlewamy do mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy jajka, resztę
    cukru, cukier waniliowy, sól, skórkę z cytryny, mleko i rozpuszczoną i chłodną margarynę. Wyrabiamy. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką,
    odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Zagniatamy, dzielimy na 4 części. Z trzech formujemy długie wałeczki, zaplatamy w warkocz. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy
    baranka. Układamy na natłuszczonej blasze. Dookoła doklejamy warkocz, posypujemy makiem. Smarujemy rozmąconym żółtkiem. Ozdabiamy płatkami migdałów. Pieczemy 30 minut w 180 °C. Z rodzynek robimy oczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy