Baranek wielkanocny

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Baranek wykonany z ciasta drożdzowego w wersji na słodko.

lucyna19
  • 120min

Składniki

0,5 kg maki pszennej,
200 ml letniego mleka,
2 jaja,
3 dkg drożdży,
60 g stopionego masła,
5 łyzek cukru,
szczypta soli

Dodatkowo:
sliwka suszona na oczy i buzię,
rodzynki/żurawina,
sezam do posypania,
mleko do posmarowania baranka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Baranek wielkanocny

  • 1. W 1/2 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drozdze, dodajemy 1 łyzeczke cukru i 1 łyżke mąki.Mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
    Gdy zaczyn wyrosnie dodajemy do niego pozostałe skladniki;wlewamy jaja,pozostałe mleko,wsypujemy cukier,sol,mąkę.Na koniec wlewamy maragrynę.Wyrabiamy, az ciasto bedzie odchodzilo od rąk.ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1/2 godziny.
  • głowa z rogami2. Ciasto wyjemujemy z miski, wyrabiamy jeszcze ok minuty.Odrywamy wiekszy kawałek ciasta i formujemy pyszczek baranka,ukladamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Z dwoch mniejszych kulek ciasta formujemy rogi:
    kulkę ciasta wałkujemy rekami na długosc ok 20 cm i zwijamy w ślimaka.
    Rogi układamy koło pyszczka,pamietając o tym, zeby koniec ciasta podłożyc pod spód.
  • zwijanie ciasta3. Urywając po kawałku ciasta formujemy tułów baranka, ktory bedzie sie skladal się z ciasta zwiniętego w ślimaka.Każdego zwiniętego ślimaka podkładamy pod spód poprzedniego.Z małych kawałkow ciasta formujemy takze łapki i ogonek.
  • baranek przed pieczeniem4. Gotowego baranka smarujemy mlekiem.Ze sliwki robimy oczy i buzię.W środek każdego ślimaka wkładamy dosc głeboko rodzynki/zurawinę.Posypujemy sezamem.
    Baranka pieczemy ok 25 minut w 160 stopniach.

Porady

Baranka mozna zrobic w wersji na słono, z oliwkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakirodzynkiWielkanocciasto drożdżowebaranekśliwki suszonena świąteczny stółbaranek ze ślimaków drozdzowych
 

Komentarze

Podobne przepisy

Baranek wielkanocny

Dodane przez: rfima

Baranek wielkanocny

w tym przypadku pracowitość daje...

image-0gnfqe3

Dodane przez: Ewelina Marcin

Wielkanocny cytrynowy Baranek

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego...

Baranek Wielkanocny - CYTRYNOWY

Dodane przez: LucyG

Baranek Wielkanocny - CYTRYNOWY

Bardzo wyrazisty cytrynowy smak...

Baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek z ryżu preparowanego

Wielkanocny baranek bez pieczenia....

image-1hugjoq

Dodane przez: anita176

Cytrynowy baranek wielkanocny

Doskonały zarówno na wielkanocny...

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Dodane przez: Iwusia

Wielkanocny Baranek cytrynowy

Wielkanocny Baranek cytrynowy wg...