Baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Baranek wykonany z ciasta drożdzowego w wersji na słodko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg maki pszennej,
    200 ml letniego mleka,
    2 jaja,
    3 dkg drożdży,
    60 g stopionego masła,
    5 łyzek cukru,
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    sliwka suszona na oczy i buzię,
    rodzynki/żurawina,
    sezam do posypania,
    mleko do posmarowania baranka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklanki letniego mleka rozpuszczamy drozdze, dodajemy 1 łyzeczke cukru i 1 łyżke mąki.Mieszamy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem.
    Gdy zaczyn wyrosnie dodajemy do niego pozostałe skladniki;wlewamy jaja,pozostałe mleko,wsypujemy cukier,sol,mąkę.Na koniec wlewamy maragrynę.Wyrabiamy, az ciasto bedzie odchodzilo od rąk.ciasto przykrywamy sciereczką i odstawiamy do wyrosniecia na ok 1/2 godziny.
  • głowa z rogami 2. Ciasto wyjemujemy z miski, wyrabiamy jeszcze ok minuty.Odrywamy wiekszy kawałek ciasta i formujemy pyszczek baranka,ukladamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.Z dwoch mniejszych kulek ciasta formujemy rogi:
    kulkę ciasta wałkujemy rekami na długosc ok 20 cm i zwijamy w ślimaka.
    Rogi układamy koło pyszczka,pamietając o tym, zeby koniec ciasta podłożyc pod spód.
  • zwijanie ciasta 3. Urywając po kawałku ciasta formujemy tułów baranka, ktory bedzie sie skladal się z ciasta zwiniętego w ślimaka.Każdego zwiniętego ślimaka podkładamy pod spód poprzedniego.Z małych kawałkow ciasta formujemy takze łapki i ogonek.
  • baranek przed pieczeniem 4. Gotowego baranka smarujemy mlekiem.Ze sliwki robimy oczy i buzię.W środek każdego ślimaka wkładamy dosc głeboko rodzynki/zurawinę.Posypujemy sezamem.
    Baranka pieczemy ok 25 minut w 160 stopniach.

Porady

Baranka mozna zrobic w wersji na słono, z oliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować