1.Biszkopt: białka ubijamy
z cukrem, dodajemy żółtka.
Wsypujemy mąkę z proszkiem,
mieszamy. Ciasto wylewamy
na posmarowaną
tłuszczem blachę (24x36
cm). Pieczemy ok. 25 minut
w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Masa I: 4 banany obiera , my i miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, stopniowo
dodając po łyżce zmiksowanych
bananów. Galaretkę
cytrynową rozpuszczamy
w 1/2 szklanki wrzącej
wody. Tężejącą wlewamy
do masy. Dokładnie mieszamy
i wykładamy na biszkopt.
Odstawiamy do lodówki,
aby stężała.
3.Masa II: białka ubijamy,
wsypujemy cukier. Galaretkę
wiśniową rozpuszczamy
w 1/2 szklanki wrzącej wody.
Tężejącą mieszamy z pianą
i wylewamy na ciasto.
4.Galaretki agrestowe rozpuszczamy
w 2 szkl. wrzącej
wody. Studzimy. Banana
kroimy w plastry i układamy
na przemian z delicjami na
masie II. Zalewamy tężejącą
galaretką. Schładzamy.
Komentarze