Bananowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest łatwy do zrobienia i smakuje całej rodzinie

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 3 jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki cukru
    ● 3 łyżki mąki pszennej
    Masa I:
    ● kostka masła
    ● 3 żółtka
    ● galaretka cytrynowa
    ● 5 bananów
    Masa II:
    ● 3 białka
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● galaretka wiśniowa
    Oraz:
    ● 2 galaretki agrestowe
    ● op. delicji

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem, dodajemy żółtka.
    Wsypujemy mąkę z proszkiem,
    mieszamy. Ciasto wylewamy
    na posmarowaną
    tłuszczem blachę (24x36
    cm). Pieczemy ok. 25 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa I: 4 banany obiera , my i miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, stopniowo
    dodając po łyżce zmiksowanych
    bananów. Galaretkę
    cytrynową rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki wrzącej
    wody. Tężejącą wlewamy
    do masy. Dokładnie mieszamy
    i wykładamy na biszkopt.
    Odstawiamy do lodówki,
    aby stężała.
  • 3. Masa II: białka ubijamy,
    wsypujemy cukier. Galaretkę
    wiśniową rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki wrzącej wody.
    Tężejącą mieszamy z pianą
    i wylewamy na ciasto.
  • 4. Galaretki agrestowe rozpuszczamy
    w 2 szkl. wrzącej
    wody. Studzimy. Banana
    kroimy w plastry i układamy
    na przemian z delicjami na
    masie II. Zalewamy tężejącą
    galaretką. Schładzamy.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy