Oryginalna wersja tego deseru była z truskawkami a ponieważ mamy teraz na rabarbar postanowiłam nieco urozmaicić oryginał
25 min
Składniki:
4 łodygi rabarbaru – obrane i pokrojone w plasterki
Laska wanilii
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
250 ml Śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki cukru pudru
Małe opakowanie bez
Bałagan w eaton z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka razem z wanilia, cynamonem i cukrem, dodajemy troszkę wody tak aby rabarbar mógł się delikatnie poddusić i przesmażamy go 5 minut. Jeśli ktoś chce mieć całkowitą rabarbarową papkę może potrzymać go w garnku jeszcze 5 minut dłużej. Rabarbar studzimy.
W miseczce ubijamy śmietanę kremówkę, w połowie ubijania dodajemy cukier i sok z cytryny. Śmietana powinna być słodkawa a nie bardzo słodka.
Do pucharka nakładamy najpierw warstwę rabarbaru na to kruszymy bezę, nakładamy warstwę śmietany. I znowu warstwę rabarbaru , śmietany i na wierzch kruszymy znowu bezę.
Komentarze