Bakłażany faszerowane kalafiorem , kaszą i papryką

0 (0 ocen)

Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :)

Składniki:

  • 2 bakłażany (ja miałam wagę 700g)
    50g ugotowanej kaszy gryczanej
    1 papryka (kolor dowolny)
    1 cebula
    5 dużych różyczek kalafiora
    olej rzepakowy do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    sól morska ziołowa Kamis (młynek) ognista mieszanka przypraw (młynek),pieprz

Bakłażany faszerowane kalafiorem , kaszą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etapy 1. Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy miąższ

    Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - odcedzamy na durszlaku.
    Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia się cebuli -odstawiamy.

    Do miski wkładamy kalafiora i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy ugotowaną kaszę i paprykę z cebulą. Całość doprawiamy solą morską i ognistą mieszanką przypraw,mieszamy.
    Każdą połówkę bakłażana faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180*C i gotowe.


    Smacznego :-)

    Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :)

Komentarze

Podobne przepisy