Lekko odchudzona domowa biała czekolada z bakaliami i orzechami.
6 godz.
Składniki:
100 g mleka w proszku pełnego
100 g mleka w proszku odtłuszczonego
3 łyżki cukru
50 g masła
70 ml wody
garść:pistacji,orzechów włoskich,migdałów,rodzynek,żurawiny,pestek słonecznika i dyni
5 liofilizowanych truskawek
Bakalie otulone czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pistacje,orzechy włoskie i migdały lekko siekamy,truskawki kroimy na mniejsze cząstki-mieszamy z pozostałymi bakaliami.Małą blaszkę lub pojemnik wykłądamy folią spożywczą i wysypujemy na dno bakalie.Oba mleka mieszamy ze sobą.W garnku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem.Zagotowujemy.Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem w proszku-najlepiej trzepaczką-tak długo aż nie będzie w masie grudek.Powstałą czekoladą zalewamy bakalie i odstawiamy do wystygnięcia.Potem wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Gotową domową czekoladę możemy pokroić ostrym nożem lub połamać na kawałki.Czekoladę najlepiej przechowywać w lodówce.Smacznego.
Komentarze