BAKALIE OTULONE CZEKOLADĄ

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Lekko odchudzona domowa biała czekolada z bakaliami i orzechami.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 100 g mleka w proszku pełnego
    100 g mleka w proszku odtłuszczonego
    3 łyżki cukru
    50 g masła
    70 ml wody
    garść:pistacji,orzechów włoskich,migdałów,rodzynek,żurawiny,pestek słonecznika i dyni
    5 liofilizowanych truskawek

Bakalie otulone czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pistacje,orzechy włoskie i migdały lekko siekamy,truskawki kroimy na mniejsze cząstki-mieszamy z pozostałymi bakaliami.Małą blaszkę lub pojemnik wykłądamy folią spożywczą i wysypujemy na dno bakalie.Oba mleka mieszamy ze sobą.W garnku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem.Zagotowujemy.Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem w proszku-najlepiej trzepaczką-tak długo aż nie będzie w masie grudek.Powstałą czekoladą zalewamy bakalie i odstawiamy do wystygnięcia.Potem wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Gotową domową czekoladę możemy pokroić ostrym nożem lub połamać na kawałki.Czekoladę najlepiej przechowywać w lodówce.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy