Babeczki z kremem porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszne muffinki z kremem ze świeżych porzeczek.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    300g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    200 g cukru
    1 jajko
    180 ml mleka
    125 ml oleju roślinnego
    Masa:
    kostka masła
    ok 375 g cukru pudru
    1 szkl świeżych czarnych porzeczek
    + dżem z czarnych porzeczek

Babeczki z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej dość gęstej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy do 2/3 wysokości masą. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Gdy ostygną odkrawamy z nich wierz w formę stożka i wypełniamy środek dżemem z czarnych porzeczek, przykrywamy wykrojonym kawałkiem ciasta. Świeżę porzeczki podsmażamy na patelni z odrobiną cukru. Gdy się rozpadną przeciskamy je przez gęste sito, odstawiamy do ostudzenia.
  • 3. Masło ubijamy na jasną puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy ostudzony sok z porzeczek tak by uzyskać pożądany kolor masy. Gotowy krem wyciskamy na babeczki i dekorujemy świeżymi porzeczkami obtoczonymi w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy