na około 30 babeczek
300 g mąki, pół na pół tortowa i krupczatka
200 g margaryny
2 żółtka
3-4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
500 g jogurtu greckiego
3 szklanki porzeczek, w mnie mrożone
ok. 6 łyżek cukru
3-4 łyżki żelatyny
1 galaretka
świeże maliny
kolorowe posypki
wiśnie w syropie
Babeczki z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto schłodzić, a następnie rozwałkować, wyciąć krążki i wykleić nimi foremki do babeczek. Piec około 20 minut w piekarniku orzgrzanym do 180 stopni, na złoty kolor. Wyjąc z foremek i wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Kwadratowe pudełko wyłożyć folia spożywczą i wlać galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Do porzeczek dodać 3 łyżki cukru kryształu i gotować aż owoce zaczną się rozpadać. Przetrzeć je przez sitko i dodać żelatynę, mieszać do jej rozpuszczenia. Jogurt grecki zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru i wystudzą masą owocową. Do każdej babeczki włożyć po wiśni. Krem nałożyć do szprycy i wycisnąć do babeczek. Do każdej babeczki włożyć po malinie. Galaretkę wyjąć z naczynia i pokroić w kostkę, ułożyć na babeczkach. Posypać kolorowymi posypkami. Odstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze