Torcik z kremem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować z żółtkami i na koniec wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Masę wylać na tortownice i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Z mleka na budyń odlać 1/3 szklanki i wymieszać z żelatyną. Z reszty przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę podgrzać i mieszać z rozpuszczenia, a następnie połączyć z gorącym budyniem. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobić się kożuch). Do porzeczek dodać cukier i gotować około 20 minut, następnie przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Wystudzić.
Śmietanę ubić na puch, zmiksować z musem porzeczkowym, a następnie budyniem. Galaretkę zalać wrzątkiem, wymieszać i wystudzić.
Krążki biszkopta nasączyć i przełożyć kremem. Na wierzchu rozłożyć kawałki truskawek i zalać tężejąca galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze