Babeczki kurczakowo-porowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Zapiekany kurczak z porami i sosem beszamelowym w kruchych babeczkach

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Pierś z kurczaka bez skóry: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - mąka tortowa: 2 szklanki
    - masło (kostka): 1 sztuka
    - śmietanka słodka: 50 mililitrów
    - olej: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta
    - szczypiorek cienki/pęczek: 0.5 sztuki

Babeczki kurczakowo-porowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki kurczakowo-porowe 1. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i doprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Na drugiej patelni robimy sos beszamelowy: rozpuścić 1/6 kostki masła, dodać 2 łyżki mąki, a następnie wlać śmietankę z 50 ml wody i szybko mieszać, aby nie powstały grudki, a sos był gładki. Na patelnię z kurczakiem wlewamy sos i dodajemy pokrojony por (tylko białą część). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Z pozostałej części masła, mąki oraz szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto, które odstawiamy na 30 min do lodówki, a po tym czasie wykładamy do foremek na babeczki ( niewielką ilość ciasta pozostawiamy na paseczki do dekoracji). Do babeczek z kruchym ciastem nakładamy farsz kurczakowo-porowy dekorujemy małymi paseczkami z pozostałego ciasta i pieczemy 15-20 min w temp. 190 stopni. Upieczone babeczki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy