Babeczki kurczakowo-porowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i doprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Na drugiej patelni robimy sos beszamelowy: rozpuścić 1/6 kostki masła, dodać 2 łyżki mąki, a następnie wlać śmietankę z 50 ml wody i szybko mieszać, aby nie powstały grudki, a sos był gładki. Na patelnię z kurczakiem wlewamy sos i dodajemy pokrojony por (tylko białą część). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
2.Z pozostałej części masła, mąki oraz szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto, które odstawiamy na 30 min do lodówki, a po tym czasie wykładamy do foremek na babeczki ( niewielką ilość ciasta pozostawiamy na paseczki do dekoracji). Do babeczek z kruchym ciastem nakładamy farsz kurczakowo-porowy dekorujemy małymi paseczkami z pozostałego ciasta i pieczemy 15-20 min w temp. 190 stopni. Upieczone babeczki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze