Babeczki jogurtowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja 9-letnia Aga drugie śniadanie zwykle przynosi z powrotem do domu, ale babeczki zjada zawsze

Składniki:

  • ● 400 ml jogurtu naturalnego
    ● 4 jajka
    ● 20 dag cukru
    ● niepełna szkl. oleju
    ● 40 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka octu
    ● 2 łyżki miodu
    ● 10 dag posiekanych orzechów włoskich
    ● tłuszcz do foremek
    Do dekoracji:
    ● kolorowe wiórki kokosowe
    ● garść posiekanych orzechów włoskich

Babeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewamy. Żółtka
    miksujemy z cukrem. Dodajemy
    jogurt, mieszamy. Cały
    czas delikatnie mieszając, powoli
    wlewamy olej i miód.
  • 2. Białka ubijamy na pianę.
    Mieszamy z masą. Wsypujemy
    mąkę i wymieszany z octem
    proszek do pieczenia (ciasto
    powinno być gęstsze niż naleśnikowe).
    Dodajemy orzechy.
  • 3. Foremki do pieczenia babeczek
    natłuszczamy i wypełniamy do połowy ciastem. Pieczemy
    25 minut w temperaturze
    180 °C. Dekorujemy.

Porady

1/3 ciasta można wymieszać z łyżką kakao i wylepić dno foremek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy