Babeczki bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatne babeczki z bogatym wnętrzem :)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka kakao
    garść suszonych moreli
    garść suszonych śliwek
    2 garście orzechów włoskich

Babeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa z bakaliami 1. Białka jajek ubić na sztywną pianę z cukrem. Zmiksować z żółtkami, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
    2-3 łyżki masy odłożyć i wymieszać z kakao. Do reszty dodać pokrojone bakalie.
  • Przed upieczeniem 2. 4 foremki na babeczki o średnicy 11 cm natłuścić i oprószyć bułka tartą. Wlać do nich masę bakaliową i po łyżce masy kakaowej.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Aby upiec babkę w normalnej formie należy podwoić składniki.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy