Klasyka. Ryż gotowany na mleku z cynamonem i cukrem trzcinowym, przełożony gorący do filiżanki, ostudzony i wyłożony na talerzyk jako ala babeczka, polany sosem malinowym domowej roboty.
20 min
Składniki:
ryż 100 gramów
mleko 1 szklanka
cukier trzcinowy 1 łyżka
cynamon mielony 1 łyżka
sok malinowy z malinami lub konfitura malinowa 4 łyżki
Babeczka ryżowa z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko na mleku z cynamonem i cukrem trzcinowym. Pamiętamy, aby cały czas mieszać, by ryż się nie przypalił. Ryż musi wchłonąć całą ilość mleka. Jeżeli ryż będzie dla nas za twardy możemy dolać więcej mleka i dalej gotować. Gorący ryż przekładamy do większej filiżanki i studzimy. Możemy dodatkowo minimalnie wysmarować wnętrze filizanki masełkiem w celu uniknięcia przyklejena ryżu do naczynia.
2.Po wystygnięciu ryż wyłożyć delikatnie na talerzyk, ale tak by zachował kształt filiżanki. Polać podgrzanym sokiem malinowym z malinami (ja przygotowuję go na zimę sama - maliny zasypuję cukrem i pasteryzuję) lub podgrzaną konfiturą malinową.
Komentarze