Babeczka ryżowa z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Klasyka. Ryż gotowany na mleku z cynamonem i cukrem trzcinowym, przełożony gorący do filiżanki, ostudzony i wyłożony na talerzyk jako ala babeczka, polany sosem malinowym domowej roboty.

  • 20 min

Składniki:

  • ryż 100 gramów
    mleko 1 szklanka
    cukier trzcinowy 1 łyżka
    cynamon mielony 1 łyżka
    sok malinowy z malinami lub konfitura malinowa 4 łyżki

Babeczka ryżowa z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wlewamy do filizanki 1. Ryż gotujemy na sypko na mleku z cynamonem i cukrem trzcinowym. Pamiętamy, aby cały czas mieszać, by ryż się nie przypalił. Ryż musi wchłonąć całą ilość mleka. Jeżeli ryż będzie dla nas za twardy możemy dolać więcej mleka i dalej gotować. Gorący ryż przekładamy do większej filiżanki i studzimy. Możemy dodatkowo minimalnie wysmarować wnętrze filizanki masełkiem w celu uniknięcia przyklejena ryżu do naczynia.
  • 2. Po wystygnięciu ryż wyłożyć delikatnie na talerzyk, ale tak by zachował kształt filiżanki. Polać podgrzanym sokiem malinowym z malinami (ja przygotowuję go na zimę sama - maliny zasypuję cukrem i pasteryzuję) lub podgrzaną konfiturą malinową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy