Arańcze - kulki ryżowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis przywiozłam z Sycylii. Kulki stanowią samodzielne danie.

Składniki:

  • Masa: 1,5 kg ryżu
    ● 3 kostki rosołowe
    ● 5 dag tartego parmezanu
    ● 15 dag masła
    ● 3 łyżeczki kurkumy
    ● łyżeczka soli.
    Farsz I: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
    ● średni koncentrat pomidorowy
    ● puszka groszku
    ● sos do spaghetti
    ● 3 posiekane ząbki czosnku
    ● pieprz
    ● sól
    ● oliwa.
    Farsz II:
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag szynki.
    Oraz: bułka tarta
    ● mąka
    ● olej

Arańcze - kulki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki rosołowe rozpuszczamy
    w 2,5 l wrzącej wody.
    Wkładamy pozostałe składniki
    masy i gotujemy (ryż powinien
    być półtwardy).
  • 2. Farsz I: wszystkie składniki
    podsmażamy na oliwie.
    Farsz II: ser i szynkę kroimy
    w paski.
  • 3. Z ciepłej masy ryżowej robimy
    placki, nadziewamy farszami
    i formujemy kulki. Obtaczamy
    w mące rozrobionej
    z odrobiną wody i w bułce.
    Smażymy w głębokim oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy