anielski sernik z owocami pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 45 min

jest to pierwsze ciasto jakie w życiu upiekłam i od tego zaczeła sie moja przygoda z wypiekami nie miałam pojęcia że serniki to dość trudne ciasta ale ten zawsze wychodzi puszysty i w mgnieniu oka znika

  • 45 min

Składniki:


  • Składniki
    1kg twarogu,
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 szklanki cukru (1 szkl=220ml),
    15 dag masła,
    8 jaj,
    1 cukier waniliowy (16g)
    owoce w tym przypadku maliny i jagody

Anielski sernik z owocami pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmielić twaróg 2-3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać ser oraz roztopione, schłodzone masło. Następnie dosypać mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy
    Dobrze wymieszać, dodać sztywną pianę z białek, znów delikatnie wymieszać.
    Formę 25x36cm lub tortownice 36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do formy, ułożyć owoce, powierzchnię posmarować białkiem.
    Piekarnik nagrzać do temp.170 stopni. Wstawić sernik i piec 1 godz.15 min.

Komentarze

Podobne przepisy