Ananasowiec

0 (0 ocen)

pycha placek z ananasem, polecam

Składniki:


  • CIASTO
    3,5 szklanki mąki
    4 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie cukru wanilinowego
    20 dag margaryny
    szklanka cukru pudru
    4 łyżki śmietany
    MASA
    pół litra mleka
    galaretka agrestowa,
    3/4 szklanki pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka margaryny
    kilka kropel aromatu waniliowego
    DODATKOWO
    2 galaretki truskawkowe
    puszka ananasów

Ananasowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, wsypać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder, wbić żółtka, dodać margarynę i posiekać nożem. Dołożyć śmietanę- ile zabierze- wyrobić dosyć wolne ciasto. Dać na brytfannę i upiec w 180 st. przez 40 minut. Zrobić galaretkę truskawkową jak podano na opakowaniu i zostawić żeby wystygła.
  • 2. MASA: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąkami i aromatem waniliowym. Wlewamy do wrzącego mleka i chwilę zagotowujemy. Wmieszać galaretkę w proszku. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy wystudzony budyń. Rozcieramy masę na cieście. Następnie na ciasto dajemy pokrojone połówki ananasów z puszki. Gdy galaretka lekko podtężeje zalewamy placek tą galaretką. Schładzać jeszcze przez godzinę żeby galaretka stężała całkowicie. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy