Amoniaczki

0 (0 ocen)

Bardzo dobre ciasteczka warto spróbować na każdą okazje. Święta, wesela, urodziny i inne uroczystości. Na pewno gościom posmakują :) Nie mogłam znaleźć tego przepisu na internecie dostałam go od teściowej :)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    7 dag amoniaku
    1 szklanka wody
    2 szklanki cukru
    1 margaryna
    mąka

    Polewa do maczania ciastek:
    1 litr śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru

    Dodatkowo:
    Powidła (dżem)

Amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, cukier zagotować, zestawić i dodać margarynę. Odstawić do ostygnięcia
  • 2. Gdy ostygnie dodajemy jaja i amoniak następnie miksujemy i dodajemy mąki tyle aby zagnieść wolne ciasto.
  • 3. Schłodzić w lodówce ok. 3 godz.
  • 4. Po schłodzeniu wałkujemy cienkie placki i wyciskamy kieliszkiem o srednicy ok 3 ,4 cm.
  • 5. Po upieczeniu zlepiamy dżemem po 2
  • 6. Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym zagotować aby lekko zgęstniała (gotujemy 5-10 min) następnie należy przestudzić i maczać w śmietanie i pokruszonych ciastkach (kilka ciastek po upieczeniu trzeba zmielić przez maszynke do mięsa aby była taka kruszonka)
  • 7. Życzę Smacznego!!!

Porady

Należy przechowywać ciastka w woreczku wtedy po kilku godzinach zmiękną. Pycha!!!

Komentarze

Podobne przepisy