Żurek prawie ekspresowy wg mojego męża

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca zupa z jajkiem i klopsikami

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kiełbasa śląska: 1 sztuka
    - farsz na domową białą kiełbasę: 25 dekagramów
    - szynka: 2 plastry
    - majeranek: 2 szczypty
    - jajka: 2 sztuki
    - żurek domowy ekspresowy: 1 opakowanie

Żurek prawie ekspresowy wg mojego męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w plastry, szynkę w kostkę, a z farszu na domową kiełbasę formujemy klopsiki. Zagotowujemy 250 ml wody, dodajemy mięsne składniki i gotujemy. Gdy klopsiki są gotowe przekładamy je do osobnej miseczki.
  • 2. Opakowanie żurku domowego ekspresowego mieszamy z 250 ml zimnej wody i wlewamy do garnka z kiełbasą i szynką, doprawiamy majerankiem i gotujemy wg opisu na opakowaniu.
  • 3. Żurek rozlewamy do miseczek wraz z kiełbasą i szynką, dodajemy klopsiki, oraz połówki ugotowanych na twardo jajek. Dodatkowo podajemy z duszonymi kartoflami, polanymi skwarkami, podanymi na osobnym talerzu. .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy