Zupka chińska z grzybami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 15 min

zupka chińska wcale nie z torebki

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szkl ciemnego pełnoziarnistego ryżu
    2 szkl wody
    sól
    2 udka
    2 skrzydełka
    2 l wody
    200 g kalafiora
    200 g fasolki szparagowej
    2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    garść grzybów suszonych lub mun
    1 marchewka
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka imbiru

Zupka chińska z grzybami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w dwu szkl wody z dodatkiem soli. Pozostawić pod przykryciem.
    Udka i skrzydełka oczyścić i umyć, udka przekroić na mniejsze części. Zalać w garnku wodą i nastawić na ogień. Nastawić również w osobnym garnuszku grzybki i ugotować je. W tym czasie pokroić marchewkę w słupki i cebulę w piórko, włożyć na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić. Dodać do zupy fasolkę szparagową i kalafior, doprawić imbirem, sosem sojowym solą i pieprzem oraz cukrem, dodać ugotowane grzybki. Ugotować zupę do miękkości warzyw i mięsa. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy