Zupa z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapuśniak, ale z włoskiej kapusty

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kości na zupę: 2 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - natka pietruszki posiekana: 2 łyżki
    - seler-mały: 0.25 sztuki
    - kapusta włoska: 0.5 sztuki
    - ziemniaki: 700 gramów
    - sól około: 1 łyżeczka
    - pieprz do smaku ok: 4 szczypty
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - śmietana 12 % (gęsta, kwaśna): 6 łyżek

Zupa z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki.
  • 2. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy.
    Gotujemy całość około 10 minut. Gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany.
    Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy