Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek.
45 min
Składniki:
3 białe części pora
6 skrzydełek
2 marchewki
mały seler
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren kolorowego pieprzu
sól ,pieprz
łyżka masła
2 łyżki drobnego makaronu
Pulpeciki:
3 jajka
natka pietruszki
kiełki owsa
mała cebula
bułka tarta
sól ,pieprz
olej do smażenia
Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną wodą (1,2 l) ,solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy.
Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
2 jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i ubijamy (tak jak ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa ,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy łyżeczką do herbaty) ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
Zupę podajemy z pulpecikami.
Komentarze