Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek.

  • 45 min

Składniki:


  • 3 białe części pora
    6 skrzydełek
    2 marchewki
    mały seler
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    sól ,pieprz
    łyżka masła
    2 łyżki drobnego makaronu
    Pulpeciki:
    3 jajka
    natka pietruszki
    kiełki owsa
    mała cebula
    bułka tarta
    sól ,pieprz
    olej do smażenia

Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną wodą (1,2 l) ,solimy i zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy.
    Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
    2 jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i ubijamy (tak jak ziemniaki). Dodajemy surowe jajko ,posiekaną natkę i kiełki owsa ,posiekaną cebulę ,bułkę tarą (masa powinna być zwarta) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy przygotowujemy pulpeciki (nabieramy łyżeczką do herbaty) ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
    Zupę podajemy z pulpecikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy