Zupa z młodych warzyw

0 (0 ocen)

uwielbiam taką zupkę

Składniki:

  • 3 litry bulionu drobiowego
    2 marchewki
    1 mały kalafior
    1 kalarepa
    2 ziemniaki
    1 pęczek szparagów
    sól do smaku
    1 łyżka cukru
    2 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Zupa z młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, kalarepę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Szparagi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa opłukać. Do gotującego się buliony dodać marchewki. Pogotować 5 minut i następnie dodać ziemniaki i kalarepę. Gotować kolejne 5 minut i dodać różyczki kalafiora i szparagi. Gdy warzywa będą miękkie doprawić zupę do smaku solą i cukrem. Na patelni rozgrzać masło, zasypać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Zasmażkę dodać do gotującej się zupy. Dobrze wymieszać. Wyłączyć gaz. Do zupy dodać śmietankę. Wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy