Zupa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku o grubym dnie dusimy na maśle pokrojoną cebulę. W momencie, gdy cebul jest już złota dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalewamy szklanką wody, dodajemy ziele, liść laurowy lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu rozgotowania ziemniaków.
2.Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut.
3.Do wywaru warzywnego dodajemy 3-4 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania.
4.Do zupy dodajemy brukselkę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Gotujemy jeszcze 15 minut.
5.Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek.
Porady
Zamiast wody do zupy możemy użyć delikatnego rosołu np. drobiowego.
Komentarze