Zupa pomidorowa z ciecierzycą

0 (0 ocen)

mniam

Składniki:

  • żeberko mięsne
    marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, łodyżka bazylii
    1-2 ząbki czosnku
    można dodać pół opalonej cebuli
    pomidory w puszce, przecier w kartonie lub świeże pomidory
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
    ugotowana ciecierzyce wg przepisu na opakowaniu (wcześniej namoczona na noc)
    śmietana

Zupa pomidorowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar na żeberku. Dodajemy warzywa, czosnek, łodyżkę bazylii, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Osobno gotujemy ciecierzycę.

    Gdy warzywa zmiękną odcedzamy zupę. Dodajemy pomidory. Jeśli mamy pomidory surowe to skórkę parzymy i ściągamy. Kroimy pomidory i przesmażamy na odrobinie masełka. Takie dodajemy do zupy. Można dodać też łyżeczkę, dwie lub więcej koncentratu pomidorowego. Gotujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Można podawać ze śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy