żeberko mięsne
marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora, łodyżka bazylii
1-2 ząbki czosnku
można dodać pół opalonej cebuli
pomidory w puszce, przecier w kartonie lub świeże pomidory
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
ugotowana ciecierzyce wg przepisu na opakowaniu (wcześniej namoczona na noc)
śmietana
Zupa pomidorowa z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy wywar na żeberku. Dodajemy warzywa, czosnek, łodyżkę bazylii, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Osobno gotujemy ciecierzycę.
Gdy warzywa zmiękną odcedzamy zupę. Dodajemy pomidory. Jeśli mamy pomidory surowe to skórkę parzymy i ściągamy. Kroimy pomidory i przesmażamy na odrobinie masełka. Takie dodajemy do zupy. Można dodać też łyżeczkę, dwie lub więcej koncentratu pomidorowego. Gotujemy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Można podawać ze śmietanką.
Komentarze