Zupa orientalna

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

z mleczkiem kokosowym i ryżowymi niteczkami.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bulion mięsny lub warzywny: 1 litr
    - mleczko kokosowe: 1 puszka
    - papryczka ostra: 1 sztuka
    - oliwa: 1 łyżka
    - imbir: 5 dekagramów
    - cukier plamowy: 1 łyżka
    - pasta Tom Ka: 1 łyżeczka
    - limonka (lub cytryna): 1 sztuka
    - kolendra (świeża, listki): 6 sztuk
    - makaron ryżowy nitki: 1 opakowanie

Zupa orientalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażyć imbir pokrojony w małe cienkie paseczki i papryczkę. Dodać do bulionu i zagotować. Dodać mleko kokosowe, cukier palmowy i 1 łyżeczkę pasty Tom Ka. Gotować 5 minut. Doprawić sokiem z limonki.
  • 2. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • 3. Zupę podawać gorącą, udekorowaną liśćmi kolendry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy