Zupa ogórkowa z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa ogórkowa z dodatkiem swiezych młodych warzyw i duza iloscia pachnącego latem koperku-pyszna, lekko kwaskowa , aromatyczna i sycąca-polecam

  • 40 min

Składniki:

  • 3 -4 skrzydełka drobiowe lub 2 srednie udka
    2-3 niewielkie młode marchewki
    1 mała pietruszka
    3-4 młode srednie ziemniaki
    5 średnich ogórków kiszonych
    pęczek świezego koperku
    kilka lisci z selera
    natka pietruszki
    4 łyżki śmietany
    lyzka mąki
    2 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy,
    sól,
    pieprz swiezo mielony
    2-3 ziarna pieprzu ziarnistego

Zupa ogórkowa z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlac około 2 litry wody, włozyc skrzydełka i gotować na małym ogniu.
    Pietruszkę i ziemniaki obrać , umyć i pokroić w drobna jednakowa kostkę. Marchew takze pokroic , lecz bardzo drobno. Koperek równiez posiekać drobno. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Do gotującego sie wywaru miesem wrzucić marchew,pietruszkę,ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Dodac pozostałą zielenine , czyli natke , łodyge selera i koperek Dodać takze przyprawy.
    3. Śmietane połaczyc z mąką dodac troche goracej zupy, wymieszac i całosc wlac spowrotem do zupy.
    Całośc gotować jeszcze około 2-3 minuty:)

    Smacznego.

Porady

4 porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy