Zupa ogórkowa z kalarepą i papryką

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna zupka ogórkowa przygotowana na wywarze drobiowym, wzbogacona czerwoną papryką oraz kalarepą. Zabielona śmietaną, z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Polecam :)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2-3 liście laurowe
    1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
    1/2 kg ziemniaków
    1 marchewka
    1 kalarepa
    1 czerwona papryka
    1/2 kg ogórków kiszonych
    100 gram śmietany
    1 pęczek natki pietruszki
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Zupa ogórkowa z kalarepą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Posolić, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości mięsa, a następnie wyjąć je z wywaru.
    Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować 5 minut. Następnie dodać również pokrojoną w kostkę kalarepkę i paprykę. Gotować 15 minut.
    W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać je do zupy, gdy warzywa są już miękkie. Dodać również śmietanę, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez chwilę.
    Przyprawić zupę do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy