Zupa krem kalafiorowy z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 mały kalafior
    • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej
    • 1 marchewka i pietruszka
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy

Zupa krem kalafiorowy z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku.
    • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku.
    • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i różyczki kalafiora.
    • Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Odłożyć kilka różyczek kalafiora.
    • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    • Na koniec wlać śmietankę.
    Podawać z ugotowanymi różyczkami kalafiora.

Komentarze

Podobne przepisy